Lo Closo

5 Dagwandelingen bij Berrós Jussà

wandeltochten rondom Lo Closo
Berrós Jussà. Lo Closo op de voorgrond

Je vindt hier een gevariëerd aanbod van dagtochten in de omgeving van Berrós Jussà. De GR-11-wandeling over de Montcaubo (2.4) is een stevige klim over een vrij duidelijk pad. De wandeling 2.2 blijft in het cultuurlandschap van dorpjes, kerken, oude landwegen en ezelpaden. De door ons zelf uitgezette wandelingen 2.1 en 2.3 zijn avontuurlijker van aard. Als laatste hebben wij hier de wandeling naar het buurdorp Dorve (2.5) opgenomen die ook als korte wandeling is beschreven

Zie voor algemene informatie over bergwandelen in de omgeving: Spaanse Pyreneeën: wandelen bij Lo Closo.

2.1 Ruïnes van drie borda's

wandeltochten rondom Lo Closo
Ruïnes van oude zomerverblijven

Een avontuurlijke, eenvoudige wandeling van circa 4 uur vlakbij huis, naar de resten van zomerverblijven voor mensen en vee hogerop in het dal van de beek Berrós. Er komt daar niemand meer en de paden kunnen overgroeid zijn met struiken en gras. De wandeling is grotendeels gemarkeerd, dus echt lastig wordt het niet. De tocht begint met de landweg naar het dorp Berrós Sobirà. Dat staat al 50 jaar leeg. De vervallen huizen en schuren zijn gedeeltelijk omgebouwd tot vakantiehuis. De weg houdt hier op. Via koeienpaden loop je door weiden en soms over rotsen verder omhoog naar de resten van drie zomerstallen (of misschien huizen) uit vroeger eeuwen die door paden met elkaar verbonden waren: Borda de Surp (vroeger eigendom van Casa Surp, de grote boerderij in Sobirà), Borda Clara en Borda Suquet. Koeien komen er nauwelijks nog, de vroegere weiden zijn nu vooral met brem begroeid. De wandeling is tot aan Borda Clara gemarkeerd; daarna is de markering slecht.

Download: Ruïnes van drie borda's (pdf)
GPS coördinaten van deze wandeling nog niet aanwezig (juni 2015)

2.2 Rondwandeling Esterri-Sorpe-Isavarre & zwemmen

wandeltochten rondom Lo Closo
De zwemplek bij Isavarre

Eenvoudige wandeling van 5 uur door de dalen van de Riu de la Bonaigua en de Noguera Palleresa ten noordoosten van Esterri d'Aneu.
Je komt langs de kleine dorpjes Valencia, Sorpe, Borèn en Isavarre en loopt vrijwel uitsluitend over oude paden door bos en langs weitjes. Af en toe een beetje modderig, maar goed begaanbaar en niet te steil. Mooie uitzichten.
Bij Isavarre kun je zwemmen in de rivier. De wandeling is opgenomen in het gidsje Pallars Sobirà. Itineraris culturals i de natura pel Pallars Sobira 2. Eerste editie 1996, wandeling 23.

Download: Rondwandeling Esterri-Sorpe-Isavarre (pdf)
GPS coördinaten: downloaden van deze wandeling


2.3 Hoge rondwandeling bij Lo Closo: hellingen van Lo Caubo

wandeltochten rondom Lo Closo
Subalpiene woestenij

Een hoge rondwandeling van 5 tot 6 uur vanuit Berrós Jussà. De tocht gaat over weitjes, bremvelden en rotsachtig terrein op de zuidwestflank van Lo Caubo, de berg die dit gebied domineert. Je komt er niemand tegen en hebt er prachtige uitzichten over de bergen in het nationaal park Aigües Tortes. Je wandelt van Lo Closo eerst omhoog naar het verlaten dorpje Dorve en klimt daarna over rots en weitjes verder tot je op 1700 m de Serra de Moixeto kruist. Je ziet dan Lo Closo 600 m beneden je liggen. Je loopt verder door uitgestrekte bremvelden en daalt vervolgens een heel steile helling met bremstruiken af tot in een beekdal. Langs de beek zak je verder af naar Berrós Sobirà en vervolgens naar Berrós Jussà. Als je voldoende energie hebt, kun je de wandeling uitbreiden met een extra lus van 1 uur naar het volgende dal, waar je diverse ruïnes van oude zomerstallen aantreft; vlak boven Berrós Sobirà kom je dan weer terug op de oorspronkelijke route.

Download: Hoge rondwandeling bij Lo Closo (pdf)
GPS coördinaten: downloaden van deze wandeling (gedeeltelijk)

2.4 Over de Montcaubo naar Estaón

wandeltochten rondom Lo Closo
Op weg naar Estaón met Lammergier

Een stevige wandeling van ongeveer 6 uur in de directe omgeving, grotendeels over het langeafstandpad GR 11, dat de Pyreneeënketen volgt van Atlantische Oceaan tot Middellandse zee.
De tocht gaat afwisselend door bos en meer open terrein en je hebt vrijwel voortdurend prachtig uitzicht. Het is goed mogelijk dat je tijdens de hele tocht niemand tegenkomt.
Je loopt eerst van Lo Closo naar het verlaten dorpje Dorve. Vandaar klim je via de GR-route de Montcaubo op, de massieve berg die de omgeving van Berrós domineert. Je loopt vlak onder de top (2280 m) door en daalt dan af naar de vallei van de rivier Cardòs, waar je aankomt in het mooie dorpje Estaon. De wandeling is geheel gemarkeerd; op de GR kunnen de markeringen verbleekt zijn.

Download: Over de Montcaubo naar Estaon (pdf)
GPS coördinaten: downloaden van deze wandeling en: downloaden van deze wandeling, tot Dorve

2.5 Het verlaten dorpje Dorve (identiek aan 1.1)

wandeltochten rondom Lo Closo
Dorve

Het einddoel van deze wandeling van zo’n tweeënhalf uur is Dorve (1400 m), een verscholen bergdorpje dat tot voor kort alleen te voet bereikbaar was.
Je loopt klimmend en dalend over rotsachtige weitjes en door bos en struikgewas. Dorve was tientallen jaren geheel verlaten. In de jaren negentig is er iemand gaan wonen die ervoor kiest zonder het gemak van elektriciteit en waterleiding te leven. Hij is veeboer. Inmiddels is er een asfaltweg van La Guingueta naar Dorve aangelegd, zijn er een paar huizen als vakantiehuis in gebruik en is de kerk gerestaureerd, maar de meeste huizen en schuren zijn nog steeds ruïnes.
Het oude pad van Berrós Jussà naar Dorve dat je volgt werd tot in de jaren '60 dagelijks gebruikt door de kinderen uit Dorve die in Berrós op school zaten. Tegenwoordig vormt het een deel van een langeafstandspad van La Pobla de Segur naar Isil; het wordt echter nog altijd voornamelijk gebruikt door de gasten van Lo Closo.

Download: Het verlaten dorpje Dorve (pdf)
GPS coördinaten: downloaden van deze wandeling