Lo Closo

4.12 Montroig met bivak in refugi Montroig/Enric Pujol (2 dagen)

De Gola-meren

Route: Camping Graus – Pleta Palomera – Refugi Montroig-Enric Pujol – Estany Mitja de la Gallina - Mont-roig; zelfde weg terug
Duur: Twee dagen, in totaal ca 12 uur.
Zwaarte: Redelijk zwaar. Als je de top op dag 1 doet stijg je ruim 1500 m; als je de top op dag 2 doet klim je op die dag 600 m en daal je ruim 1500 m.
Kaart: Pica d’Estats-Mont-roig, uit de serie van Editorial Alpina, 1:25.000.
Variant 1: Op dag 2 kun je een langere route met een tweede top kiezen: via de Gallina-meren, Pic de Ventolau (2853 m) en de Refugi Pleta de la Prat terug naar Graus.
Variant 2a: Aanloop naar Ref. Mont-roig via Cerbi (1400 m) - Planell de Salari - Coll de Calberante - Circ de la Gallina – Ref. Mont-roig. Op dag 2 beklim je de Mont-roig en ga je via dezelfde weg terug naar Cerbi. Dag 1: 1300 m stijgen; dag 2: 900 m stijgen, 1750 m dalen.
Variant 2b: Met een 4x4 of taxi kun je tot de Planell de Salari op 2000 m rijden; dan kun je de Mont-roig op de eerste dag beklimmen en eventueel zelfs de hele tocht op één lange dag doen. Informeer op Lo Closo naar de mogelijkheden om een 4x4 te regelen.
Let op: De Refugi Mont-roig is onbemand. Er zijn dekens, maar neem voor de zekerheid een slaapzak mee. En uiteraard water en eten voor twee dagen.

Korte karakteristiek

De Mont-roig (2864 m) is een van de bekendste bergen uit de omgeving. Het Mont-roigmassief vormt de grens met Frankrijk. Dit hooggebergtegebied ligt vrij afgelegen en wordt relatief weinig bezocht. Voor de beklimming van de Mont-roig overnacht je voor of na de topbeklimming in de onbemande Refugi Montroig-Enric Pujol, zo’n 2 uur onder de top. De camping van Graus, goed bereikbaar met eigen auto, is het beste uitgangspunt voor de beklimming. Je kunt de top dan op dag 1 doen. Op dag 2 neem je dezelfde weg terug of kies je een langere route via de prachtig gelegen Gallina-meren en de Pic de Ventolau (2853 m). Een mooi, stil, maar langer alternatief voor de aanloop naar de hut is de route vanaf Cerbi, waarbij je de Gallina-meren passeert op weg naar de hut en de beklimming van de Mont-roig op de tweede dag doet.

Routebeschrijving met aanloop vanaf Graus

• Met de auto rijd je via Llavorsi en Tavascan naar Graus (ca 1350 m) of iets verder naar Quanca (ca 1400 m). Daar neem je het pad in noordelijke richting.
• Bij de Pleta Palomera ga je verder in westelijke richting.
• Je loopt naar het Estany Inferior de la Gallina, waar je de onbemande hut Refugi Montroig-Enric Pujol vindt (2287 m, circa 3 uur 30 vanaf Quanca).
• Op dit punt begint de beklimming volgens de route die op de kaart Pica d’Estats Mont-roig is ingetekend. Deze loopt via het Estany Mitja de Gallina, de Collada de Mont-roig en de Mont-roig vertex. Een andere, meer directe en steilere route van de hut naar de top wordt beschreven door Ton Joosten, (Wandelgids Spaanse Pyreneeën, Catalaanse Pyreneeën en Andorra, in 50 wandelingen. Rijswijk Elmar BV 2001): ‘Vanaf de hut klimt u à l’ improviste in noordelijke richting, afwisselend over gras en rots. Langs de oostkant van de Mont-Roig loopt u door puin en mogelijk enkele sneeuwvelden naar een grenspas (2690 m). Vanaf de col volgt u in westelijke richting de grenskam en bereikt zodoende de top van de Mont-Roig die is gemarkeerd met een grote steenman. U keert terug via dezelfde route.‘ (2 uur van hut naar top).
• Ga terug naar de Refugi Mont-roig (ca 1 uur 45).
• Op dag 2 kun je ofwel via de route van dag 1 terug, ofwel het pad nemen langs de Gallina-meren, over de top van de Pic de Ventolau (2853 m) en langs de Refugi Pleta del Prat terug naar Quanca of Graus, een tocht van circa 6 uur.

Routebeschrijving met aanloop vanaf Cerbi

• Parkeer bij Cerbi (bereikbaar via Esterri-Unarre) en loop de landweg naar het noorden op. Na 1 uur 30 kom je uit bij de vlakte Planell de Salari (2000 m). Neem hier het duidelijke pad omhoog in de richting van het Estany de la Gola. Het stijgt snel en na ruim een half uur bereik je het meer met resten van een stuwdam en een kabelbaan (2252 m). Je ziet de eerste gele strepen van de bewegwijzering.
• Je gaat links om dit meer heen. Aan de noordkant van het meer volg je de bedding van de beek die erin uitkomt omhoog (geen duidelijk pad) tot bij een volgend meer, het Estany de Calberante. Ook hier blijf je links. Het pad is hier weer duidelijk en blijft stijgen.
• Let op: er komt nu een splitsing. Je gaat niet rechtdoor, maar buigt af naar rechts, in de richting van een kam die je in het oosten duidelijk ziet liggen. Via een meertje, de Bassa de Curios, loop je gemakkelijk omhoog naar de pas Coll de Calberante (2606 m, 1 uur 30 vanaf Estany de Gola).
• Vanaf deze pas zie je het Estany Major de la Gallina beneden je liggen. Je daalt af naar dit meer en vervolgens naar het Estany Superior en het Estany Mitjá (2340 m).
• Je kunt nu kiezen: ofwel direct doorlopen naar de Refugi Mont-roig en daar overnachten, ofwel naar de top klimmen en daarna naar de refugi Mont-roig gaan. De beklimming neemt ongeveer 4 uur in beslag.
• Vanaf het Estany Mitja ga je op weg naar de top volgens de route die op de bovengenoemde kaart is aangegeven. Deze loopt via de Collada de Mont-roig en de Mont-roig vertex. Je bereikt de top van de Mont-roig (2864 m)
• Je daalt via dezelfde weg af naar Estany Mitja en eventueel de Refugi Mont-roig.
• Via dezelfde route als dag 1 ga je terug naar Cerbi.

Volledige beschrijving (pdf)

GPS-coördinaten downladen van: Beklimming Mont-Roig met bivak