Lo Closo

Parc Nacional de Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici

Aigues tortes
Uitzicht op Aigües Tortes vanaf Lo Closo

Het Parc Nacional de Aigües tortes i Estany de Sant Maurici is een berggebied met toppen tot 3000 m en tientallen meren en meertjes in de Spaanse Pyreneeën.
Het is van west naar oost circa 20 km lang en beslaat ruim 14.000 ha. Rondom het eigenlijke park is een bufferzône van nog eens 40.000 ha.
Aigües tortes (kronkelende wateren) is de naam van een vallei met een meanderende rivier aan de westkant van het park.
Estany de Sant Maurici is een groot idyllisch meer aan de oostzijde. Ruige granieten bergketens en gletscherdalen doorsnijden het park en er liggen tientallen meren in.
Wandelingen zijn vanuit Lo Closo gemakkelijk te organiseren. De oostelijke toegangsweg tot het park loopt via Espot, 8 km, 10 min, van Lo Closo. Drie andere aanlooproutes bevinden zich op minder dan een half uur van ons terrein.

Bereikbaarheid nationaal park Aigües Tortes y Sant Maurici

bergen
Met de parcbus nemen je mogelijkheden toe

Het park Aigues Tortes is toegankelijk vanuit verschillende richtingen:

Berghutten

bergen
Berghut JM Blanc in avondlicht

De bemande berghutten in en om het Parc Nacional de Aigües Tortes y Sant Maurici zijn eenvoudig, al zijn ze tegenwoordig allemaal wel voorzien van WC's en douches. Ze bieden plaats aan 30-80 mensen. Je slaapt er in slaapzalen, gewoonlijk op lange rijen matrassen die tegen elkaar aan geschoven zijn, in twee verdiepingen. Je kunt er maaltijden, drankjes en lunchpakketten krijgen. De avondmaaltijd is overvloedig, het ontbijt beperkt.

Voor overnachting, diner, ontbijt en een paar drankjes moet je per persoon op ongeveer € 50 rekenen (prijzen 2015). Als je lid bent van een bergsportvereniging krijg je op vertoon van je lidmaatschapskaart een paar euro korting op de kosten van de overnachting. Niet op de maaltijden.

De berghutten zijn bemand van ongeveer 15 juni tot 1 oktober en daarbuiten in Spaanse vakanties. Reserveren is in juli en augustus noodzakelijk. Voor het reserveren van berghutten zie onze pagina: hutten reserveren

meertje in Aigues tortes
Enkele van de vele meertjes in Aigües Tortes

Het leven in een berghut

Als je niet bekend bent met berghutten is het volgende handig om te weten:

bergen pyreneeen
Ruige rotsen

Er is een onbemande berghut in het oostelijk deel van het park, de Mataro. Dat is een metalen containerhut met bedden, dekens en een tafel voor maximaal 14 mensen. Je ligt er beschermd, maar er is verder geen enkele voorziening, ook geen water.

De gegevens over de berghutten in het nationaal park vind je in het Engels op deze link: www.carrosdefoc.com/refugios-eng.php.