op weg naar Blanc Closo

Bergwandelen met kinderen?

Sommige mensen twijfelen of je wel goed met kinderen kunt (berg)wandelen. Geen mens is hetzelfde en kinderen zijn allemaal anders, maar zij kunnen zeker intens genieten van bergwandelen! En als het een meerdaagse huttentocht mag zijn, vaak des te meer.

Zwaarte tocht

Wat vanzelfsprekend van belang is, is dat je bij het plannen van je tocht rekening houdt met de kinderen. Zoals je altijd rekening moet houden met de groepssamenstelling bij het organiseren van een wandeling. In fysiek opzicht zijn kinderen vanaf een jaar of 7,8 in heel veel gevallen gelijkwaardig aan hun ouders, zeker als de wandeling de 4 à 5 uur niet te boven gaat. Ze dalen meestal een stuk sneller en stijgen kunnen ze ook....
Als ze de puberleeftijd hebben bereikt, zijn ze fysiek vaak sterker dan hun ouders. Waarmee meteen de grenzen zijn aangegeven. Kleintjes, tot een jaar of 5,6 kunnen prima een paar uur wandelen, maar wij hebben weinig kinderen van die leeftijd meegemaakt die een tocht van 5 uur nog konden waarderen.

Afwisseling

Verder is het duidelijk dat afwisselende tochten voor kinderen nog belangrijker zijn dan voor volwassenen. Afwisseling in de gevariëerdheid van het landschap dat je ziet, maar zeker ook afwisseling in stijgen/dalen. Niets zo saai als een eindeloos lange vlakke weg. Gelukkig bestaan lange en vlakke wegen bij ons niet. Veel kinderen vinden een beetje klauteren juist harstikke leuk.

De teamgeest

In onze ervaring is de uiteindelijk doorslaggevende factor die een wandeling tot een succes maakt, de wisselwerking binnen het team. Als je jouw enthousiasme voor de prachtige natuur, de bloemen en planten die je onderweg tegenkomt uitstraalt en onweerstaanbaar geniet van het buitenzijn, zijn er weinig kinderen die daarvoor ongevoelig blijven.
En andersom! Als jij net zo enthousiast een kwartier naar die libelle kan kijken als je dochter vindt ze dat vast leuk!


Planning van de tocht

Ergens lazen wij de aanbeveling om het "W-woord" (wandelen) te vermijden. Een goed bedoeld advies, maar naar onze mening een tikkeltje naïef. Het is waarschijnlijk handiger om aan het "W-woord" een inhoud te verbinden die het voor kinderen leuk maakt. En soms heb je geen zin. Niks aan te doen, morgen is er weer een dag.
Onze jongste was als peuter met geen stok in beweging te krijgen, hoewel wij zeker geen ouders zijn die opzien tegen een piepje. Tegenwoordig is hij met voorsprong de fanatiekste van de club en rent hij -letterlijk- de bergen op. Als de dagen lang genoeg zijn zelfs nog een paar uur na een lange schooldag. Het kan dus verkeren!

Wat in onze ervaring belangrijk is als er kinderen mee gaan: Probeer hen vanaf het begin te betrekken bij de planning van de tocht. Kies samen een doel, zorg er met elkaar voor dat de fouragering in orde is, probeer in te spelen op specifieke interesses van je kind. Grote roofvogels en alle soorten wilde dieren zijn altijd goed, maar ook een libelle, hagedis of een kikkervisje kunnen kinderen helemaal opslokken. Een bot of een steen, een bijzondere bloem of boom. Met wandelen hoef je never a dull moment te hebben!

Wat zeggen anderen?

Wij hebben de wijsheid niet in pacht. De NKBV heeft een folder van 20 pagina's speciaal over dit onderwerp gemaakt die je bij hen kunt bestellen en organiseert jaarlijks workshops over het thema.

Onze wandelingen

De overgrote meerderheid van onze gasten bestaat uit gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Daarom hebben wij bij het selecteren van de wandelingen rekening gehouden met de geschiktheid voor die doelgroep. Bij de wandelingen die erg zwaar zijn of waarbij gevaarlijke passages voorkomen, hebben wij dat steeds expliciet vermeld.