Lo Closo

Canyoning in de Pallars Sobirà en Pallars Jussà

Canyoning is één van de leukste dingen die je kunt doen tijdens een actieve vakantie. Voor sportieve mensen die kunnen zwemmen en weinig/geen last hebt van hoogtevrees is het een onvergetelijke ervaring. Je ondergaat de natuur op een totaal andere manier en de hindernissen die je onderweg tegenkomt zorgen voor een extra kick.

Voor mensen die niet weten wat het is een korte uitleg. Met canyoningen ga je naar beneden in een smalle, verkloofde beekbedding. In het algemeen geldt, hoe smaller en steiler de waterloop, des te moeilijker worden de obstakels die je moet zien te overwinnen.

Doordat de beek in de loop van tienduizenden jaren de rotsen heeft gladgepolijst, worden sommige watervallen glijbanen, soms moet je een klein hoogteverschil klauterend af. En soms heb je klimtouwen en abseiltechnieken nodig. Of, als de poel beneden groot en diep genoeg is, kun je gewoon naar beneden springen. Een enkele keer moet je zelfs zwemmend door een natuurlijk syphon.

canyoning Spanje
Canyoning met Anna

Op een enkele uitzondering na, ga je een canyon in onder leiding van een gediplomeerde gids. Die kent de obstakels, weet of je ergens af kunt glijden of dat het juist beter is om te springen. Bovendien zorgt het buitensport-bedrijf waar de gids voor werkt voor het materiaal en de verzekeringen die je nodig hebt.

Onmisbaar voor een canyon tocht:


Zelf de beek ontdekken

De canyon van Berrós loopt langs ons huis en is uitstekend geschikt voor beginners. Dat geheim delen wij echter met erg veel mensen, waardoor de canyon 's zomers helaas vaak (te) druk is. Zonde, want de volgende twee foto's die je hier ziet, zijn in "onze" beek gemaakt.

glijbaan canyonning spanje
Glijbaan in canyon van Berrós

Daarom raden wij onze klanten aan om andere, rustiger, canyon-tochten te gaan maken én hebben wij een stukje van de beek wat hogerop geschikt gemaakt zodat je daar met je eigen gezin zonder gids een mini-canyon kunt doen.

kindercanyon spanje 2
Lekker afkoelen op een warme dag

Je kunt bij ons pakken meekrijgen en gaat in je eigen tempo de natuur verkennen. Misschien is zo het canyoning ooit wel onstaan? Nieuwsgierige avonturiers die wel eens wilden weten wat er ná dat watervalletje te zien was? Zo is de canyon van de Berrós door een vriend van Jaco, de plaatselijke smid, 30 jaar geleden "ontdekt".

Een kleinschalig buitensport bedrijf

Voor de canyon-tochten werken wij sinds een aantal jaren samen met verschillende kleinschalige buitensportbedrijven, zoals EDEM. De tochten van onze gasten worden begeleid door twee engelssprekende, lokale gidsen.

Als het enigszins mogelijk is, vermijd je met kleine bedrijven de drukbezochte canyons. Soms moet je dan wat verder rijden, maar die inspanning krijg je dubbel en dwars terug!
Dankszij hun lokale kennis en brede aanbod kunnen Ramon, Ian en andere gidsen waarmee wij samenwerken perfect inspelen op de groepssamenstelling en de waterstand in de verschillende canyons. Maatwerk leveren dus. Vanaf een jaar of 8 kun je met canyoning meedoen.


canyoning espones
Canyon Espones: beginners