Lo Closo

Klimmen in de Spaanse Pyreneeën

Spanje, en dan vooral Catalonië, kent op het gebied van (sport)klimmen een lange traditie. Daardoor zijn er ook vlak bij ons in de buurt flink wat klimgebieden te vinden. Een goede site met klimmogelijkheden in Catalonië in het engels vind je hier: lleida climbs.com.

klauteren in de Pyreneeen
Klik op de foto voor meer klimmende kanjers

Klauteren en abseilen

In onze speeltuin bevindt zich een stuk rots waar je de eerste beginselen van het klimmen kunt beoefenen. We hebben een vaste zekering aangebracht, zodat er een paar routes kunnen worden geklommen.
Voor mensen die nog nooit iets met klimmen of abseilen hebben gedaan een prima manier om eens de sensatie te ondergaan van het hangen aan een touw. De rots is zo gemakkelijk dat de allerkleinsten - met een beetje hulp van de zekeraar - naar boven kunnen.

In het seizoen begeleidt Suus, Joep, Tim of Jaco kinderen met hun ouders op afspraak op ons klimwandje.

De bergen direct rond lo Closo bestaan uit gemetamorfoseerde kleiafzettingen (nog net geen leisteen) en zijn derhalve niet erg geschikt om serieus te klimmen. Op niet te grote afstand zijn er echter mogelijkheden te over.


abseilen in de Pyreneeen
Abseilen

Klimmen in Aiguës Tortes

De bergen van het nationale park Aiguës Tortes y Estany (spreek uit: estanj) de San Maurici bestaan grotendeels uit graniet. Vandaar ook al die meertjes. Voor klimmers zijn er op een aantal verschillende plaatsen in het park interessante routes te vinden.
Vanuit twee hutten, refugio Amitges en refugio Restanca, wordt veel geklommen. Routes in zwaarte variërend van één touwlengte 4/5 tot en met enkele honderden meters met passsages 7A en hoger. De klimroutes in het park liggen hoog, vanf 2000m, en zijn derhalve alleen in de zomer toegankelijk.

Klimmen in Collegats

Ongeveer 40 km ten zuiden van Lo Closo bevindt zich een klimtuin met talloze behaakte routes. Het ligt in een prachtige kloof, het gesteente bestaat voor de helft uit conglomeraat en de rest is kalk.
Routes voor elk niveau, inclusief boulder-rotsen. Er wordt hier het hele jaar geklommen, juist ook buiten de hoogzomer omdat sommige rotsen 's winters snel opwarmen zodra de zon er op staat. De routes beginnen op hoogtes vanaf zo'n 600m boven zeeniveau. Topo's kun je op Lo Closo vinden.

Klimmen in Terradets, Vilanova de Meia en verder

Ruim een uur rijden vanaf Lo Closo bevind je je in de voor-pyreneeën. Hier kom je vooral kalkrotsen tegen. Er bevinden zich hier vele grotere en kleinere klimgebieden.
Het bekendste zijn de wanden van Terradets. Hier bevindt zich een kloof met wanden van bijna 1000m hoog met diverse moeilijkheidsgraden. Voor de Catalaanse klimmers een must. In een oud treinstation is een berghut ingericht (Refugio de Cellers), geen website, waar veel sportklimmers komen, en waar ze je kunnen informeren over de vele mogelijkheden in dit gebied.

Wil je begeleid worden door een profesionele gids, dan kunnen wij dat voor je regelen. Wij werken samen met outdoorcatalunya twee engelssprekende gidsen.

suusklim
Klimmers begeleiden in Collegats: Suus 2012

© Lo Closo - 25597 Berrós Jussà - Lleida - Spanje | E-mail locloso@outlook.com | Telefoon +34638828720