Lo Closo

Romaanse bouwkunst in de Pyreneeën

De omgeving van Lo Closo heeft meer te bieden dan prachtige bergen. Vermoedelijk door de relatieve isolatie zijn er tal van interessante Romaanse bouwwerken overeind gebleven.
Wereldberoemd zijn de 6 kerkjes van de Vallei van Boï, in 1998 opgenomen op de UNESCO lijst van werelderfgoederen. Er is meer leuks te zien in de buurt. Vanaf 10 minuten van Lo Closo.

De kerkjes van Boï

Boi
Fresco Taüll in de Vall de Boï

In de vallei van Boï zijn een zestal X-XII eeuwse kerkjes door de UNESCO op de lijst van wereld-erfgoed geplaatst.
De kerkjes liggen vlak bij elkaar in een echt berglandschap bij kleine pittoreske dorpjes. Naast de typisch Romaanse vormentaal waardoor de buitenkant wordt gekenmerkt, kun je er andere fraaie muurschilderingen zien, waarvan de originelen overigens in het MNAC in Barcelona zijn te bezichtigen.


Kerkjes bij Lo Closo

Son
Kerk van Son

Dichterbij Lo Closo zijn ook verschillende romaanse kerken te bewonderen. Het kerkje aan onze oprit wordt als X/XI-eeuws geclassificeerd. Een enigszins dubieuze datering en in ieder geval hebben de nodige renovaties weinig van de oorspronkelijke binnenkant overgelaten. Bij de laatste renovatie in 2006 door Jaco is de laatste 10 cm2 van een oude(?) muurschildering verwijderd.
Iets verder weg zijn goed bewaard gebleven kerkjes in Son (15 min), Sorpe (15 min) en Isil (20 min) te bezoeken. Wil je er wat meer tijd aan besteden dan is een bezoek aan de kathedraal van La Seu d'Urgell de moeite waard.


kathedraal la seu
Kathedraal La Seu d'Urgell

Kastelen en mottekastelen

De graven van de Pallars hebben vroeger een heel verdedigingssyteem in de Pallars Sobirá laten bouwen. Dit was bedoeld om een eventuele Moorse invasie te weerstaan, vandaar dat de onbewoonde versterkingen (wij zouden "mottekastelen" zeggen) hier "Toros de los Moros" worden genoemd. Wat het misverstand in de wereld heeft gebracht dat ze door de Moren gebouwd zouden zjn. Zeer waarschijnlijk hebben de Arabieren zich echter nooit in de bergen vertoond.
De graven van de Pallars hadden drie bewoonde kastelen in de vallei. In Sort, Rialp en Valencia d'Àneu kunnen je ruïnes van de oude kastelen bezichtigen.
De versterking die ooit in Berrós aanwezig was en onderdeel uitmaakte van het netwerk van kastelen en mottekastelen in de vallei wordt door de plaatselijke bevolking nog altijd "het kasteel" genoemd. Er is echter weinig méér over dan wat onherkenbare muurtjes.

Kloosters en zout

kerk isil
Detail San Joan d'Isil

Er waren vroeger meerdere kloosters in de streek Het belangrijkste was dat van Gerri de la Sal. "Sal" betekent natuurlijk "zout" en jarenlang hadden de monniken daar het monopolie op de zoutwinning. Een lucratieve handel die het klooster een aanzienlijke wereldlijke macht verschafte. Dat is nog te zien aan de fraaie kerk die bewaard is in Gerri. In de zomermaanden is in het zoutmuseum te zien hoe de winning en handel vroeger verliep.

Een excursie die vanuit cultuurhistorisch oogpunt interessant is, is een bezoek aan de kloosterruïnes van San Pere de Burgal, wandeling 1.4 en de middeleeuwse dorpskern van Escaló. Je kunt er vanuit Lo Closo naar toe wandelen, maar een autoritje van nog geen tien minuten volstaat eveneens. Dan heb je een prachtige cultureel veranwoorde picknick!