Lo Closo

Aanwijzingen voor beginnende bergwandelaars

Alpiene vergezichten in het natuurpark
Alpiene vergezichten in het park Aigües Tortes

In alle bergwandelgidsen kun je de do's en don'ts voor bergwandelen vinden. De allerbelangrijkste zijn de volgende:

Conditie

Voor alle wandelingen, maar zeker voor de tochten die een hele dag in beslag nemen, heb je een redelijke conditie nodig. Klimmen is vermoeiend en de hoogte en de warmte maken het nog vermoeiender. Klimmen en dalen over ongelijke rotspaadjes belasten je knieën en andere gewrichten flink. Overschat de fysieke conditie van jezelf en je tochtgenoten niet. Wie slecht in conditie is, heeft meer tijd nodig.
De tijdsaanduidingen bij de wandelingen op deze website zijn afgestemd op gewone, niet zeer getrainde wandelaars. Naast onze eigen ervaringen hebben we de tijden gecontroleerd met de door de KNBV gebruikte "Formule voor de berekening van wandeltijd".
Zoals gebruikelijk zijn de weergegeven tijden exlusief rustpauzes.
In de praktijk betekent dit dat wanneer je vaker stopt om foto's te maken, de kinderen vlinders willen bekijken of om andere redenen je meestal wat langer onderweg zult zijn dan de aangegeven tijd. Terwijl je als je met een stel gemotiveerde pubers op weg gaat naar een top, je vaak sneller zult zijn dan wij hebben opgegeven.

Kaartlezen, GPS en markering

Wandelen in de Pyreneeën betekent altijd de kans lopen te verdwalen. Er staat nu eenmaal niet bij elk kruispunt een bordje, ook al wordt de bewegwijzering in het bijzonder in het Nationaal Park steeds beter. De markering bestaat vaak uit (spaarzame) gekleurde stippen, strepen of paaltjes.
Het meest gangbaar in het hooggebergte is een bewegwijzering met steenmannetjes (torentjes of hoopjes van stenen).
Op elke wandeling die je doet, kort of lang, laag of hoog, zullen er momenten zijn waarop je even niet weet of je nog goed zit en hoe je verder moet. Het is dus belangrijk dat je tijdens de wandeling op de kaart goed bijhoudt waar je bent en voortdurend bewust de markering volgt.
En als je de markering toch bent kwijtgeraakt, moet je altijd maar één ding doen: teruggaan naar de plek waar je voor het laatst een aanwijzing zag en vanaf die plek zoeken tot je de juiste weg teruggevonden hebt. Lukt dat niet? Jammer, maar teruggaan is veiliger dan verdwalen!

Wij hebben alle wandelomschrijvingen op deze site voorzien van links naar Wikiloc waar je de GPS-tracks kunt downloaden. In 2015 komt Wikiloc ook voor Iphone en Android beschikbaar. Informeer op Lo Closo naar de links voor updates als ze nog niet op de site staan.

Uitrusting

Steenmannetjes
Steenmannetjes

Daarnaast kun je veel plezier hebben van:

Het lopen

Uitrusten bij een meertje
Uitrusten bij een meertje

Www.wandelpad.nl en www.tweevoeter.nl hebben beiden pagina's met goede informatie over veilig en gezond bergwandelen.


Veiligheid en mobiele telefoon

In het Nationale Park Aigües Tortes is er lang niet overal mobiel bereik. Alle berghutten beschikken over noodzenders. In de omgeving van Lo Closo en in de rest van het Parc Natural de Alt Pirineu is het mobiel bereik evenmin gegarandeerd.
Het is altijd verstandig achterblijvers van te voren te informeren wat je plannen zijn. Hiervoor is op Lo Closo een logboek aanwezig.