Lo Closo

Canyoning in de Pallars Sobirà en Pallars Jussà

Canyoning is één van de leukste dingen die je kunt doen tijdens een actieve vakantie. Voor sportieve mensen die kunnen zwemmen en weinig/geen last hebt van hoogtevrees is het een onvergetelijke ervaring. Je ondergaat de natuur op een totaal andere manier en de hindernissen die je onderweg tegenkomt zorgen voor een extra kick.

Voor mensen die niet weten wat het is een korte uitleg. Met canyoningen ga je naar beneden in een smalle, verkloofde beekbedding. In het algemeen geldt, hoe smaller en steiler de waterloop, des te moeilijker worden de obstakels die je moet zien te overwinnen.

Doordat de beek in de loop van tienduizenden jaren de rotsen heeft gladgepolijst, worden sommige watervallen glijbanen, soms moet je een klein hoogteverschil klauterend af. En soms heb je klimtouwen en abseiltechnieken nodig. Of, als de poel beneden groot en diep genoeg is, kun je gewoon naar beneden springen. Een enkele keer moet je zelfs zwemmend door een natuurlijk syphon.

canyoning Spanje
Canyoning met Anna

Op een enkele uitzondering na, ga je een canyon in onder leiding van een gediplomeerde gids. Die kent de obstakels, weet of je ergens af kunt glijden of dat het juist beter is om te springen. Bovendien zorgt het buitensport-bedrijf waar de gids voor werkt voor het materiaal en de verzekeringen die je nodig hebt.

Onmisbaar voor een canyon tocht:


Zelf de beek ontdekken

De canyon van Berrós loopt langs ons huis en is uitstekend geschikt voor beginners. Dat geheim delen wij echter met erg veel mensen, waardoor de canyon 's zomers helaas vaak (te) druk is. Zonde, want één van de foto's die je hier ziet, is in "onze" beek gemaakt.

glijbaan canyonning spanje
Glijbaan in canyon van Berrós

Daarom raden wij onze klanten aan om andere, rustiger, canyon-tochten te gaan maken én hebben wij een stukje van de beek wat hogerop geschikt gemaakt zodat je daar met je eigen gezin zonder gids een mini-canyon kunt doen.
Je kunt bij ons pakken meekrijgen en gaat in je eigen tempo de natuur verkennen. Misschien is zo het canyoning ooit wel onstaan? Nieuwsgierige avonturiers die wel eens wilden weten wat er ná dat watervalletje te zien was? Zo is de canyon van de Berrós door een vriend van Jaco, de plaatselijke smid, 30 jaar geleden "ontdekt".

Exploraguies

Voor de canyon-tochten werken wij sinds een aantal jaren samen met Exploraguies, een kleinschalig buitensportbedrijf.
De meeste tochten van onze gasten worden begeleid door de eigenaresse, Anna Prat, zelf. Onze kinderen helpen haar regelmatig als assistent om het vak te leren.
Anna is wat je noemt een moordwijf! Alle klanten die met haar op pad zijn geweest komen supertevreden terug. "Kleine" Anna (1.50 m) werkt altijd met kleine groepjes die zij met haar aanstekelijke enthousiasme volledig voor zich in weet te nemen. En ondanks haar postuur is ze zo sterk als een berin. Eens zette ze met één hand een 1.90m lange gast van ons die uitgleed recht op zijn benen!

Zoals je op haar site kunt zien, zit er een zeer gevariëerd aanbod canyons in haar pakket. Als het enigszins mogelijk is, vermijd je met Exploraguies de drukbezochte canyons. Soms moet je dan wat verder rijden, maar die inspanning krijg je dubbel en dwars terug!
Door dit brede aanbod kan Anna perfect inspelen op de groepssamenstelling en de waterstand in de verschillende canyons. Maatwerk leveren dus. Vanaf een jaar of 8 kun je met canyoning meedoen.


canyoning espones
Canyon Espones: beginners