Lo Closo

Skien in Spanje: de Pyreneeen

Berrós Jussà ligt vlakbij een groot aantal verschilllende wintersportfaciliteiten.

Op korte afstand vindt je vier bekende skigebieden in de Pyreneeen: Baqueira-Beret-Bonaigua, Espot-Esqui, Port-Aine en Tavascan. Alhoewel langlaufen geen grote traditie heeft in Spanje, zijn er in Tavascan, Sant Joan de l'Erm, Bonabe, Baqueira en Viros-Vallferrera redelijk uitgebreide langlaufmogelijkheden op niet te grote afstand. Al deze gebieden zijn goed bereikbaar voor dagtochten vanaf Lo Closo.

Het meest bijzonder is wellicht het feit dat de berghutten van het nationale park Aigues Tortes y Estany de Sant Maurici in februari en maart opengaan zodat je daar prachtige (meerdaagse) tochten kunt maken met tourski's of sneeuwraquetten.

wintersporten en skien in de pyreneeen
Wintersporten Pyreneeen

Voor Nederlanders kan Spanje een ideale wintersportbestemming zijn. Voorwaarde is dat je van rust houdt en niet in de eerste plaats voor het apres-ski vermaak op vakantie gaat. Rust omdat het overgrote deel van de toeristen hier Spanjaarden zijn die zich heel gedisciplineerd houden aan de vrije weken met kerst en pasen. Daarbuiten is het, bijvoorbeeld gedurende de Nederlandse voorjaarsvakantie, heerlijk rustig.

Skien

Baqueira-Beret-Bonaigua

Bevindt zich op een halfuurtje rijden van Lo Closo. Dit is het skigebied van Spanje. Behalve dat het het grootste is van Spanje, (88 km goede pistes van elk nivo, met de komende jaren nog enkele uitbreidingen waardoor het nog dichter bij komt) is het ook "the place to be".

Espot-Esqui

Met de auto sta je binnen een kwartier aan het begin van de pistes. Espot is een niet al te groot skistation ( bijna 30 km pistes) waardoor het ideaal is voor gezinnen. Lekker overzichtelijk en een paar fijne oefenhellingen voor de beginners, terwijl ouders die al kunnen skien op enkele leuke rode en zwarte pistes aan hun trekken kunnen komen.

Port-Aine

wintersport pyreneen
Espot

Dit skigebied is iets groter dan Espot (43,5 km) maar dan ook wat verder weg, ruim een half uur met de auto. Hoewel het iets zuidelijker ligt dan de andere skistations heeft het een gunstig microklimaat waardoor het meestal het langste openblijft, vaak tot begin mei. Bovendien kan het interessant zijn als het in Espot, Tavascan of Baqueira slecht weer is, om het in Port-Aine te proberen.

Tavascan

Als die ene skilift er niet was, zou je je hier helemaal in het paradijs wanen. Een minigebiedje voor alpine-skien ( 5 km piste en een sleepliftje voor beginnners) maar met een ongelooflijke charme. In de weekends is het het domein van snowboarders met rasta-haar, door de week ben je met enkele andere rustzoekers samen in de berghut (40 slaapplaatsen) die de enige bebouwing van het station uitmaakt. Tavascan bevindt zich bijna een uur rijden van Lo Closo (een half uur van de dichtsbijzijnde bewoonde wereld) die de moeite echter ruimschoots waard zijn.

Langlaufen in de Pyreneeen

Tavascan

Een prachtige plek, hemelsbreed slechts enkele km verwijderd van Lo Closo waarvoor je over de weg een uur nodig hebt. Er zij hier 58 km geprepareerde loipes. De berghut waar je begint ligt op 1700 m hoogte, zodat ook in minder goede winters een flink deel van de pistes open zijn. Tavascan biedt ook de mogelijkheid van enkele mooie dagtochten met toerski's of sneeuwraquetten.

Sant Joan de l'Erm

Dit is het oudste langlaufcentrum van Spanje met ongeveer 50 km geprepareerde loipes tussen de 1690 en 2080 m, waardoor het goed sneeuwzeker is. Het centrum wordt gevormd door een mooie, behoorlijk grote berghut die bereikbaar is via La Seu d'Urgell. Bij ons vandaan (met eigen materiaal) kun je "opstappen" bij het skistation Port-Aine, ruim een half uur rijden.

Viros-Vallferrera

Het nieuwste langlaufgebied heeft 58 km loipes die gesitueerd zijn tussen de 1290 en 1970 m. De hut waar je materiaal kunt huren en eten kunt krijgen ligt op een klein half uur bij ons vandaan. Het gebied ligt eigenlijk iets te laag waardoor het bijvoorbeeld in het openingsseizoen heel vroeg in het seizoen moest sluiten.

Bonabe

In potentie is dit het mooiste langlanggebied hier in de wijde omgeving: sneeuwzeker door de ligging in de atlantische klimaatzone, mogelijkheden om loipes te verbinden met de loipes van Baqueira-Beret en overgangen naar de Franse kant enz. In de praktijk is het anders. Als het station al open is, wordt de weg ernaartoe onvoldoende schoongehouden, kortom altijd iets te klagen. Wellicht dat er na de komende gemeenteraadsverkiezingen (het station is eigendom van een gemeente) iets veranderen gaat. Dan heb je de beschikking over een leuke berghut als startpunt op een klein drie kwartier rijden hiervandaan met meer dan 35 km prachtige loipes.

Toerskien en sneeuwraquetten

Er bevinden zich hier verschillende bedrijven die tochten organiseren of prive-gidsen verhuren voor mensen die willen kennismaken met de "neu virgen". Daarnaast zijn er voor mensen met voldoende ervaring uitputtend veel mogelijkheden om tochten van een of meerdere dagen te maken. De hutten in het nationale park de Aigues Tortes en Sant Maurici zijn in februari en maart geopend waardoor de mogelijkheid bestaat om meerdaagse tochten te organiseren. Daarnaast bestaat er een uitgebreide literatuur over beklimmingen van vele toppen in de omgeving met toerski's of sneeuwraquetten die je op Lo Closo kunt inzien.