Lo Closo

Dinosaurussen bij Lo Closo


Iets ten zuiden van Lo Closo is een gebied waar al meer dan 50 jaar geleden de eerste resten van dinosaurussen zijn ontdekt. De opgravingen gaan nog steeds(onregelmatig) door. In de winter van 2013-14 zijn de nekwervels en een aantal grote botten van een hele grote dinosaurus ontdekt, kijk maar naar de foto's.

Toen onze kinderen nog klein waren zijn wij wel eens naar een plek geweest waar het vol zit met pootafdrukken. Eerlijk gezegd kon ik het niet geloven. Weet je waarom? Als er ergens een dier heeft gelopen, in de sneeuw of in een modderig veld bijvoorbeeld, zie je altijd een patroon. Zoals bijvoorbeeld op de foto no. 9. Maar waar Suus, Joep en Tim rondhuppelen zag ik geen patroon. Niks. Het is daar gewoon een grote ongeordende kuiltjesplek, al die gaten in de rots.
Op dat moment dat wij er waren, 2001, hebben de mensen die er verstand van hebben dat ook bedacht. Ze hebben een wetenschappelijk artikel geschreven in een tijdschrift wat alleen gelezen wordt door mensen die er verstand van hebben en daarom heeft het nog haast 10 jaar geduurd totdat aan gewone mensen wordt verteld dat het waarschijnlijk géén voetafdrukken van dino's zijn daar, maar kuiltjes die zijn gemaakt door een soort rogachtige vissen die je op foto no. 5 kunt zien.
Jammer? Het is maar hoe je het bekijkt. 65 mln. jaar oude kuiltjes van 65 mln. jaar geleden levende dieren zijn het wel. Misschien maakten die roggen wel kuiltjes in de modder van de zeebodem omdat ze zich wilden verstoppen voor die grote dinosaurus? Wie zal het zeggen?
En misschien komt er nog wel iemand later die een nóg betere verklaring heeft. Want nog maar 150 jaar geleden had nog nooit iemand van dino's gehoord. Vind je dat lang, 150 jaar? Ik niet. De dino's hebben misschien wel 300 mln. jaar op de aarde rondgelopen, da's pas lang!dinosaurus pyreneeën
3. Een echte voetstap

dinosaurus pyreneeën
5. Nee, kuiltjes van roggen!

dinosaurus pyreneeën
7. en dit pootje ook!


dinosaurus pyreneeën
10. door haar gemaakt?