Lo Closo

Onderlandhuis


Van najaar 2014 tot en met voorjaar 2016 hebben wij samen met een vriend een "onderlandhuis" gebouwd vlakbij de Catalaanse zuidkust. Veel van onze gasten hebben ons in de loop der jaren de vraag voorgelegd of wij geen rustige plek ergens aan de kust wisten. Die zijn er voorzover wij weten niet, dus vatten we het plan op die zelf te maken.
Een bevriende electriciën had een oude olijf & amandelgaard gekocht om daar zijn droomhuis te maken. Koel moest het zijn en eenvoudig. We hebben de handen ineen geslagen en met elkaar zijn droom proberen te verwezenlijken en voor gasten van ons die dat willen een coole plek dichtbij de kust te maken....

Inrichting


Het verblijf heeft toch nog wel iets weg van kamperen, want de huisjes hebben geen eigen sanitair. De sanitaire voorzieningen deel je dus met een paar andere families van de camping. Het water dat uit de kraan bij het aanrecht komt is beekwater. Prima geschikt om te koken en af te wassen, maar geen bronwater. Dat vind je bij onze sanitaire blokken.
Je kunt kiezen om je eigen slaapzakken en handdoeken mee te nemen of gebruik te maken van door ons verstrekt bedden,- en linnengoed, slaapzakken en dekbedden (€ 10 pp extra per verblijf).
Het grootste voordeel van "kamperen" in een strohuis met een groen dak is dat het heerlijk koel is.

Algemeen

De huisjes hebben een oppervlakte van ongeveer 35 m2. Bij de bouw & inrichting is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. We hebben oude steigerplanken verwerkt, deuren die een vorig leven elders hebben gesleten, tegeltjes die 20 jaar geleden uit een outletloods zijn gekomen......Er zijn stoelen gemaakt van oliedrums, het bestek en de pannen komen grotendeels van de vuilstort, een lamp gemaakt van een wasmachinetrommel, enzovoorts.
De muren zijn aan de binnenkant afgewerkt met leemstuc en aan de buitenzijde met ruwbezaagde planken (foto). De daken zijn voorzien van isolatie afgeplagd met zoden die van de bouwplaats komen.

Strohuis 1 bestaat uit één ruimte met een eenvoudig ingerichte keuken, een slaapbank en een extra slaapbank, tafel met stoelen en een bijzettafeltje. Voor extra slaapgelegenheid zijn er 2p gooitentjes die op kleine terrasjes kunnen worden opgezet direct naast het huisje. Buiten heb je de beschikking over een terras met meubels met het mooiste uitzicht van ons hele terrein.


Strohuis 2 heeft een woonkamer met tafel met zitgelegenheid, een klein bankje en twee kuipstoelen. Het heeft eveneens een eenvoudig ingericht keukentje en twee slaapkamertjes, één met 2p bed en één met een stapelbed, voorzien van normale matrassen. Een gooitentje is beschikbaar als het gezin groter is dan 4p, compleet met selfinflating matje.
Aan de voor,- en achterkant is gelegenheid om buiten te zitten. Stoelen aanwezig. Het uitzicht is volgens sommigen nog mooier dan het uitzicht in Strohuis 1

Overige voorzieningen:

 • De strohuizen beschikken niet over electriciteit, de verlichting bestaat uit LED-lampen die door een zonnepaneeltje worden opgeladen. In geval van nood aan te vullen met normale oplaadbare batterijen.
 • Beide strohuizen hebben een aanrecht met spoelbak (beekwater), koelkastje & fornuis op gas, compleet keukengerei & servies, afwasteiltje, vuilnisbak en een barbecuetje voor houtskool
 • Uiteraard kunnen huurders van het strohuis gebruik maken van onze brood,- bar en maaltijdservice. Voor het plannen en organiseren van wandel,- en huttentochten en andere activiteiten staan wij altijd voor je klaar!
 • Kosten

  De prijs voor de strohuizen bedraagt € 70/dag excl. bedden,- en linnengoed.
  Als je kant,- en klaar wilt, kosten bedden,- en linnengoed, slaapzakken en dekbedden € 10 pp per verblijf.
  De huisjes worden verhuurd voor minimaal drie dagen. Bij korter verblijf worden extra schoonmaakkosten in rekening gebracht (€ 30).

  Overig

  Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de wederwaardigheden van onze stro,- en aanverwante projecten volgt hier een link naar het blog dat ik hierover bijhoud met de naam "Strotrap". Die naam is een samentrekking van "stro" en "trapezium", want dat is het uiteindelijke doel: Van trapeziumvormige strobalen een goedkope halfrond vakantiehuisje ontwikkelen.
  Als je wilt weten hoe de eerste gasten het -heel verschillend- hebben ervaren in onze strohuizen, vind je hier twee meningen.