Lo Closo

Val d'Aràn en Andorra

De Val d'Arán en Andorra zijn allebei gebieden die door bijzondere historische omstandigheden tegenwoordig een uitzonderingspositie innemen.

Geschiedenis van de Val d'Arán

De Val d'Arán ligt ten noorden van Aiguës Tortes en is de vallei die wordt gevormd door de bovenloop van de "franse" rivier de Garonne. Het enige gebied in de Pyreneeën waar de grens niet door de waterscheiding wordt bepaald. Die grenzen werden afgesproken in 1659 bij het Verdrag van de Pyreneenën aan het eind van de dertigjarige Frans-Spaanse oorlog. Frankrijk kreeg door dat verdrag juist grote gebieden aan de noordkant van die waterscheiding die tot die tijd Spaans waren geweest. Waarom Frankrijk de Val d'Arán afstond is niet te achterhalen.
Doordat de Val d'Arán tot midden 17e eeuw bij Frankrijk hoorde is er wel iets bijzonders aan de hand. De taal van de Val d'Arán is het Aranees, een dialect van het Occitaans dat tot midden 19e eeuw in een groot deel van Frankrjk werd gesproken. In Frankrijk is geprobeerd alle dialecten uit te bannen terwijl Spanje weinig of geen interesse toonde in een geïsoleerde arme vallei waar slechts een handvol schapenboeren woonden. Daardoor heeft het Aranés kunnen overleven. Tegenwoordig beheerst ongeveer de helft van de 10.000 inwoners de taal actief.

Openlegging

tunnel van vielha

Tussen de jaren '20 en '40 van de vorige eeuw werd de Val d'Arán daadwerkelijk met Spanje verbonden. Over de 2072m hoge Bonaigua-pas werd een weg aangelegd die de vallei met ons gebied, de Pallars, verbindt. Aan de westkant werd de Vielha-tunnel gebouwd waardoor sinds de openstelling in1948 vrijwel het hele jaar wegverkeer met Spanje mogelijk is.

Klimaat

Het klimaat in de Val d'Arán wordt bepaald doordat het aan de Franse kant van de waterscheiding ligt en is daarom Atlantisch. Dat betekent dat er meer neerslag valt met een regelmatigere verdeling over het jaar dan aan de Spaanse kant.
Daardoor is de vallei erg groen, net zoals de Franse Pyreneeën. Bovendien is de vallei daardoor relatief sneeuwzeker.

Toerisme en wandelen in de Val d'Arán

Een bijna Zwitsers groen aandoende vallei waar regelmatig sneeuw valt werd met het opkomende toerisme in de jaren '60 getransformeerd. Van een armoedige bedoening waar de mensen leefden van de schapenhouderij veranderde ze in een toeristische trekker van de eerste orde.
In 1967 werd de eerste skipiste van Baqueira-Beret geopend. Inmiddels is dat skigebied met meer dan 150 km sneeuwzekere pistes één van de grootste aaneengesloten skigebieden van de Pyreneeën. Het is zeker het beste skigebied van Spanje. Het is het Spaanse Lech. Het koninklijk huis heeft in de Val d'Aran een residentie. Zelfs Johan Cruijff wordt er weleens gesignaleerd.
Als je door de Val d'Arán naar ons toe rijdt, zul je de eerste keer misschien vinden dat het toerisme wel érg de boventoon voert. Dat is de reden dat wij de vallei gedurende 20 jaar bijna hebben genegeerd. Ten onrechte, want als je van de hoofdweg afgaat, is het een prachtige vallei. Reden waarom wij in 2014 een aantal wandelingen juist aan deze kant van Aigües Tortes in ons aanbod hebben opgenomen.

Geschiedenis van Andorra

Openlegging van Andorra

Klimaat van Andorra

Toerisme en Bijzonderheden van Andorra