Lo Closo

En mocht het een keer slecht weer zijn .....

Ondanks dat je bij ons in het dunbevolkt berggebied van de Catalaanse Pyreneeen verblijft, zijn er tal van aktiviteiten die de moeite waard zijn om een halve of hele dag aan te besteden.

Ecomuseu de les Valls d'Aneu

Het streekmuseum in Esterri d'Aneu met naast de vaste opstelling aardige wisselende tentoonstellingen. Onderdeel van dit museum vormen enkele zogenaamde "radialen": op de oorspronkelijke lokatie te aanschouwen bezienswaardigheden zoals een traditionele houtzagerij op waterkracht in Alos d'Isil, de fraaie romaanse kerkjes van Son en de resten van een klooster bij Escalo.(www.ecomuseu.com)

Romaanse bouwkunst

In de vallei van Boi zijn een zestal X-XII eeuwse kerkjes door de UNESCO uitgeroepen tot waardevol menselijk erfgoed. De kerkjes hebbenn fraaie muurschilderingen, waarvan de originelen overigens in Barcelona zijn te bezichtigen. (www.vallboi.com) Meer in de buurt van Lo Closo zijn ook een aantal romaanse kerken te bewonderen evenals kasteelresten van de graven van de Pallars en "Torens van de Moren": oude verdedigingswerken in de vorm van mottekastelen die gebouwd zijn om een eventuele invasie van de Moren te weerstaan. (Zie ook de wandeling "San Pere de Burgal".)

Forellenkwekerij

In Tavascan worden forellen gekweekt voor de consumptie in de restaurants van de wijde omgeving. Als je haast hebt, worden de forellen met een schepnet voor je uit het water gehaald, maar je kunt ook tegen bijbetaling een hengel huren en je eigen forel proberen te verschalken.

Dinomuseum

In Isona worden in een museum de vondsten tentoongesteld van Dino-resten die daar in de buurt zijn gevonden. Er vinden nog elk jaar opgravingen plaats, zodat de collectie zich blijft verieuwen. Het aardigst zijn misschien de overblijfselen die op een paar plekken in de vrije natuur zijn te bewonderen zoals een enkele ha groot terrein dat vol staat met versteende pootafdrukken van dinosauriers. Met een beetje fantasie ga je 65 miljoen jaar terug in de tijd en stel je je de dino's voor die zich aan de oever van het meer ophielden. (www.parc-cretaci.com).

Quads

Dit zijn vierwielige, door lawaaiige tweetakt-motoren aangedreven, All Terrain Motorbikes. Zoals uit de voorgaande zin blijkt is het onze hobby niet, maar het is een bezigheid die zich in een groeiende populariteit mag verheugen. In Esterri d'Àneu is een circuitje en je kunt ook tochten maken van enkele uren tot een hele dag.

hinkelen in dinosaurus voetstappen
Hinkelen in dinosaurus voetstappen

Museu de los raiers

Traditioneel werden gekapte bomen via de rivier de Noguera Pallaresa afgevoerd naar de stedelijke agglomeraties, een aktiviteit die tot en met de aanleg van de eerste stuwmeren aan het begin van de 20e eeuw plaatsvond. Genoemd museum in La Pobla de Segur verhaalt van deze gevaarlijke bezigheid. Jaarlijks vindt er in La Pobla de Segur op de 1e zondag van juli een afvaart plaats met traditioneel gebouwde boomstamvlotten.

Vallei van de gieren

Behalve dat wij hier zelf gieren als buren hebben, is er in de buurt van Tremp een vrijwel verlaten vallei waar aas,- vale- en lammergieren nestelen. Er is daar een klein bezoekerscentrum ingericht waar je onder meer live beelden kunt zien van een camera die in de buurt van de nesten is opgesteld.

Vlindermuseum

Natuurlijk is niets zo leuk als een Koninginnepage, Citroentje of Icarusblauwtje rondfladderend boven de bloembakken op ons terras, maar je kunt deze vlinders en nog 2497 andere ook bekijken in het vlindermuseum. Het vlindermuseum kun je ook virtueel bezoeken: www.papallonas.net

Kanowedstrijden

In Sort worden regelmatig wildwater kanowedstrijden georganiseerd. Van de nieuwste en voor het publiek leukste telg aan de kanostam, het rodeovaren, vond in 2003 het Europees Kampioenschap in Sort plaats (www.rocroi.com).

Val d'Aran

Val d'Aran is het meest toeristische gebied in buurt. Daar zijn dus ook een aantal overdekte jaarrond aktiviteiten te doen: thermale baden, een ijsbaan en een overdekt zwembad kun je er in elk geval vinden.

Planes de Son

Een vrij recente aanwinst is het eco-informatiecentrum "Les planes de Son" bij de plaats van die naam. Het is gevestigd in een modern gebouw met grasdak, zonnecollectoren enz. Je kunt er onder meer informatie krijgen over de flora en fauna hier in de buurt, en er is een soort dierentuin met dieren die hier voorkomen (O.a. lynx & auerhoen).

Het zuiden

Als het hier niet zulk mooi weer is, is dat 60 km naar het zuiden vaak wel het geval. Je bent dan in de voor-pyreneeën met vaak ander weer en een totaal andere, indrukwekkende omgeving. Behalve de eerder genoemde mogelijkheden kun je dingen bekijken als de zoutbaden van Gerri de Sal; de megalitische resten (een soort hunebedden) bij Peremea; olijf- en amandelgaarden. Hier begint het droge en zinderend warme Spaanse binnenland. Gelukkig kun je als het echt heet is ook lekker naar een strandje bij een groot stuwmeer.